Voinko hyödyntää vanhoja sakokaivoja jätevesiremontissa?

Sakokaivot olivat entisaikaan yleisin menetelmä kiinteistön jätevedenkäsittelyyn. Nykyäänkin haja-asutusalueen tonteilta löytyy tyypillisesti kahdesta kolmeen sakokaivoa. Pelkän sakokaivosuodatuksen jäljiltä veteen jää vielä aimo annos ravinteita, fosforia ja typpeä, jotka saastuttavat lähiympäristöä ja aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä.

IISI KIVI jätevesijärjestelmä on edullisin tapa laittaa kiinteistön jätevedenkäsittely kuntoon niin, että se täyttää nykyajan tiukat vaatimukset. IISI KIVI asennetaan vanhojen sakokaivojen päälle, joten asennus on vaivaton eikä vaadi kaivuutöitä, kertoo Green Rock tuotteiden myyntipäällikkö Toivo Ahopelto.

Puhdasta, kirkasta ja hajutonta poistovettä

IISI KIVI puhdistuksessa on kolme vaihetta: mekaaninen, kemiallinen ja biologinen. Sakokaivot hoitavat mekaanisen puhdistuksen kuten ennenkin. Ne erottelevat veden ja estävät raskaamman aineksen ja pintalietteen valumisen ympäristöön.

Kemiallista puhdistusta varten talon sisään asennetaan kemikaalipumppu, joka annostelee poistoveteen fosforia sitovaa kemikaalia talon asukasluvun mukaan. Niin fosfori jää sakokaivoon, eikä pääse saastuttamaan ympäristöä.

Itse IISI KIVI hoitaa biologisen puhdistuksen. Se kierrättää sisässään saostuskaivon vettä, jolloin sen sisään istutetuissa kasvualustoissa asuvat mikrobit pureskelevat jäteveden ravinteita vedestä pois ja tehostavat typen poistoa.

—IISI tuottaa kirkasta ja hajutonta vettä, toisin kuin monet muut käsittelymenetelmät. IISIn puhdistustuloksen näkee myös paljaalla silmällä.

Helppo ja varmatoiminen jätevesijärjestelmä

IISI KIVI on nimensä mukaisesti helppo asentaa, käyttää ja hoitaa. Se puhdistaa jätevettä automaattisesti sähkökeskuksesta ajastetun virran avulla ja sen biologia kestää hyvin myös pitkiäkin käyttökatkoja. Kevyet huoltotoimenpiteet voi tehdä itse tai halutessaan pyytää huoltosopimuksen.

—IISI KIVI ei vaadi juurikaan huoltoa. Vanhat sakokaivot täytyy tyhjentää pari kertaa vuodessa, ihan kuten ennenkin. Samalla IISIn kierrätyspumppu on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa putsata. Talon sisään asennettuun kemikaalipumppuun täytyy aika ajoin lisätä kemikaalia. Sitä ei tarvitse itse muistaa, sillä automaatti hälyttää, kun kanisteri on aika vaihtaa.

IISI KIVEn puhdistusprosessi ei ole mikään salaisuus. Sitä ovat käyttäneet suuret kunnalliset puhdistamot jo monia kymmeniä vuosia. IISI KIVI tuli markkinoille 2005.

—Se on siis hyväksi koettu, ja todistettukin – se todettiin Tekniikan maailman kestotestissä vuonna 2011 markkinoiden varmatoimisimmaksi puhdistamoksi, Ahopelto iloitsee. IISI KIVIä onkin käytössä tuhansittain kotimaan lisäksi myös vientimarkkinoilla.

Sopiiko IISI KIVI minulle?

Vanhojen sakokaivojen täytyy olla tiiviit ja hyvässä kunnossa, jotta IISI KIVI voidaan istuttaa niiden päälle.

—IISI KIVI kestää käytössä monia kymmeniä vuosia. Siksi kannattaa varmistaa, että sen kaverina toimivilla sakokaivoillakin on hyvä ikäennuste.

Saostusosastoja eli kaivoja tarvitaan kaikkiaan kolme. Kaksikin sakokaivoa riittää hyvin IISI KIVEn perustaksi, kun toinen kaivo jaetaan muovilevyllä kahdeksi puhdistusosastoksi. Vaihtoehtoisesti 2-osastoisen betonisen sakokaivon muuntaminen 3-osastoiseksi voidaan tehdä kätevästi IISI KIVI Lisäkaivolla.

IISI KIVI on hyvä vaihtoehto myös tukkeutuneen maasuodattamon tilalle. Vanhat sakokaivot voi usein hyödyntää asennuksessa, eikä uutta suodatuskenttää ei tarvitse rakentaa.

Uuteen maasuodattamoon verrattuna IISI KIVI on edullinen hankinta. Se ei maasuodattamon tavoin voi tukkeentua, kun suodatuskenttää ei tarvita lainkaan. Näin pitkässä juoksussa syntyy tuntuvia tuhansien eurojen säästöjä.

Haluatko helpon jätevesijärjestelmän? Tilaa tästä maksuton jätevesikartoitus, niin saat asiantuntijan arvion sakokaivojesi kunnosta ja kiinteistöllesi sopivimmasta jätevesijärjestelmästä!

Tai lue IISI KIVEstä lisää klikkaamalla tästä!