Heikki Ekonoja: ”IISI KIVI ei hätkähdä koviakaan pakkasia”

Heikki Ekonoja asuu Pellossa Turtolan kylässä kauniin Tornionjoen varrella. Kaksi vuotta sitten hän päätti päivittää kiinteistönsä jätevesijärjestelmän IISI KIVI saneerauspuhdistamolla, sillä vanhat sakokaivot eivät yksinään enää riittäneet täyttämään uuden lakiasetuksen vaatimuksia. Ekonojan remontin jälkeen IISI KIVIen suosio on levinnyt kylässä kulovalkean tavoin.

—Lähdimme selvittämään, mikä järjestelmä meille sopisi. Rantatontilla jätevesiasioiden on tärkeää olla hyvässä kunnossa, jotta luonto pysyy puhtaana. Imeytyskentän rakentaminen ei ollut mahdollista, joten harkitsimme umpisäiliötä, kun emme alkuun muuta sopivaa ratkaisua keksineet.

IISI KIVI saneerauspuhdistamon Ekonoja löysi onnekkaiden sattumien kautta, kun jätevesiremontti tuli puheeksi kiinteistön sakokaivoja tyhjentäneen paikallisen yrittäjän kanssa. Toimittajaksi valikoitui Mikael Keinänen Torniosta, joka kertoi Ekonojalle muista vaihtoehdoista ja vinkkasi, että IISI KIVIä löytyi alueelta jo muutama asennettunakin.

—Kävin katsomassa paria jo asennettua puhdistamoa ja kysymässä niiden omistajien kokemuksia. Minut vakuutti se, että IISI KIVI oli ollut heillä käytössä jo 13 vuotta ja että he olivat tyytyväisiä. He kertoivat myös, ettei järjestelmä hätkähdä koviakaan pakkasia. Se on täällä pohjoisessa tärkeää.

Päätöstä edesauttoi vielä se, että asennuksessa voitiin hyödyntää vanhoja sakokaivoja, joten pihaa ei tarvinnut repiä auki.

—Keinänen hoiti puolestamme jätevesijärjestelmän hyväksynnän kunnan rakennusvalvonnan kanssa ja lupa-asiat hoidimme itse. Asennukseen meni vain muutama tunti. Sähkömies kävi vielä kytkemässä järjestelmän valtakunnan verkkoon ja remontti oli sillä valmis.

IISI KIVIä asennettu Turtolan kylään jo yli kymmenen

Ekonoja on ollut uuteen puhdistamoonsa hyvin tyytyväinen. Hänen remonttiprojektinsa jälkeen IISI KIVIä on alkanut näkyä Turtolassa useissa pihapiireissä.

—Turtolan kylässä on viime vuosina tehty yli 10 jätevesiremonttia, jossa vanhat sakokaivot on saneerattu IISI KIVI tuotteella. Se on helppo tapa päivittää vanhat järjestelmät nykypäivään. IISI KIVI asennetaan vanhojen betonikaivojen päälle, joten kaivinkonetta ei yleensä tarvita lainkaan. Se tiputtaa projektin hintaa ja pitää pihan siistinä. Sitä asiakkaat arvostavat kovasti, kertoo jätevesijärjestelmät asentanut Lakeva Oy:n Mikael Keinänen.

—Olen kysyttäessä suositellut järjestelmää muillekin, sillä meillä se on toiminut hyvin, eikä sitä ole tarvinnut vielä huoltaa lainkaan. Turtolassa monella on ranta-asutusta, jonne mitä vain puhdistamoa ei voi asentaa. Olemme yhdessä nimenneet järjestelmän Möröksi, sillä sen maan päälle jäävä osa muistuttaa hieman tätä tuttua hahmoa, Ekonoja summaa.

Kaipaako jätevesijärjestelmäsi päivittämistä? Tilaa tästä maksuton jätevesikartoitus!

Tornion ja Kemin alueilla voit ottaa suoraan yhteyttä:

Lakeva Oy / Mikael Keinänen
0400 694 766
mikael.keinanen@lakeva.fi
www.lakeva.fi